Održana edukativno-rekreativna šetnja „Pješačenjem do zdravlja“

Pješačenjem do zdravlja NVO CEORA
Povodom Međunarodnog dana zdravlja, u Gradu Gračanica je u petak, 08.04.2022. godine održana edukativno-rekreativna šetnja „Pješačenjem do zdravlja“. Maršuta je bila: Glavni park u centru grada (ispred zgrade Gradske uprave) ↔ Bijela Polja (SOS Dječije selo), a događaj je upriličen u sklopu projekta “Eko čaršija” kojeg realizuje Nevladina organizacija Centar za obrazovanje razvoj i afirmaciju (NVO CEORA) Gračanica.
Tokom šetnje, osim promocije lagane fizičke aktivnosti u prirodi i njene dobrobiti za zdravlje, naglašen je i značaj druženja u prirodi. Tokom šetnje su održane edukacije i radionica o hranjivom i ljekovitom bilju, njihovom prepoznavanju, neke od njih su sakupljane te su podijeljeni edukativni materijali na temu „Zdravlje u prirodi“. Učesnice i učesnici svih generacija ocijenili su ovaj događaj najvišom ocjenom.
Na kraju rute, učesnice i učesnici su predahnuli u hladu šume i livade na kojima su pronalazili i upoznali brojne šumske i livadske biljke, uz razgovore i druženje u prelijepom prirodnom ambijentu. Učesnici su bili zadovoljni, što su na ovaj način dali i doprinos svojoj lokalnoj zajednici, boravak u prirodi je djelovao pozitivno na njih, planiraju uvesti neke nove, zdravije navike u svoju svakodnevnicu te učestvovati u sličnim događajima koji se ubuduće budu organizovali. NVO CEORA se zahvaljuje svim učesnicima koji su se odazvali na ovaj poziv.
„Pješačenjem do zdravlja“ je jedna od aktivnosti koje NVO CEORA realizuje u okviru projekta “Eko čaršija” u saradnji sa partnerima na projektu: J.U. Osnovna škola “Doborovci”, J.U. Osnovna škola “Malešići” Malešići, J.U. “Druga osnovna škola” Gračanica, J.U. Osnovna škola “Hasan Kikić” Gračanica, J.U. Mješovita srednja škola Gračanica, Mjesna zajednica Gračanica, Udruženje građana “Ruke”, Sportski savez Grada Gračanica, Planinarsko društvo “Zefir” Gračanica, Udruženje za sport, edukaciju i rekreaciju „Brezik“, Udruženje penzionera/umirovljenika Grada Gračanica te građanke i građani. Projekat „Eko čaršija“ podržan je od strane Fondacije tuzlanske zajednice kroz Fond „Volim Svoj Grad“.
Generalni cilj projekta je unapređenje ekološke svijesti i kulture u Gradu Gračanica, kroz obilježavanje ekoloških datuma, organizacijom različitih aktivnosti, a projekat traje pet mjeseci od 15.01.2022.godine do 15.06.2022. godine.
Fotografije sa šetnje možete pogledati u fotogaleriji

Pogledajte i naše projekte